EFECTELE #COVID-19 | Antreprenorii nu văd cu ochi buni măsurile economice și sociale adoptate de Guvernul Orban

EFECTELE #COVID-19 | Antreprenorii nu văd cu ochi buni măsurile economice și sociale adoptate de Guvernul Orban
«În ce măsură vă ajută măsurile economice și sociale adoptate de Guvern?»
Publicat: 25/03/2020, 13:08
Actualizat: 07/04/2021, 02:52

Peste 34 la sută dintre antreprenorii români care au participat la un sondaj de opinie cu privire la eficiența măsurilor economice și sociale ale Executivul Orban, pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de reducerea sau suspendarea activității din cauza virusului COVID-19, realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în perioada 22-24 martie 2020, susțin că acestea nu îi ajută deloc.

„La întrebarea «În ce măsură vă ajută măsurile economice și sociale adoptate de Guvern?», 34,4% dintre ei au precizat că nu îi ajută deloc măsurile, 30,5% au precizat că îi ajută în mică măsură, în timp ce 26,2% nu pot cuantifica impactul acestora în cadrul societății lor. Doar 9% dintre respondenți au precizat că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură”, se menționează într-o informare a CNIPMMR.

Pe fondul problemelor economice din această perioadă, potrivit sondajului, printre principalele măsuri care vor fi aplicate în cadrul societăților se numără și amânarea plății obligațiilor fiscale scadente pe perioada menținerii stării de urgență și încă 30 de zile de la data încetării acesteia – 74% dintre respondenți, solicitarea indemnizației de 75% din salariu de bază pentru salariații ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioadă menținerii stării de urgență – 46.60% dintre antreprenori, solicitarea certificatului de urgență pentru suspendarea unor obligații contractuale – 33.90% dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului, respectiv solicitarea unui credit în baza programului IMM Invest România cu dobândă subvenționată de către stat – 25.60% dintre antreprenori.

Chestionați de specialiștii CNIPMMR cum au fost afectați de deciziile autorităților în lupta cu COVID-19, 64.3 la sută dintre antreprenori au precizat că li s-au redus veniturile. Celelalte efecte negative pe care antreprenorii le-au resimțit sunt reducerea activității – 50% dintre respondenți, suspendarea activității – 39,1% dintre cei care au răspuns, diminuarea producției – 16,4% din total antreprenori, respectiv diminuarea numărului salariaților – 11,7%.

Antreprenorii s-au mai arătat interesați și de a apela la măsurile economice adoptate de Guvern, 63,3% dintre respondenții chestionarului răspunzând pozitiv, în timp ce un procent de 36,7% dintre aceștia au precizat că nu vor apela la nicio măsură adoptată de Guvern.

Este necesară adoptarea și a altor măsuri

Conform rezultatelor studiului, date publicității miercuri, 25 martie 2020, 46,10% dintre antreprenori nu vor implementa niciuna din măsurile adoptate de Guvern din cauza neclarităților condițiilor de acordare a beneficiilor oferite de stat, în timp ce 36,30% dintre respondenți susțin că autoritățile nu vor putea face față solicitărilor venite din partea agenților economici.

De asemenea, 31,30% dintre antreprenorii intervievați nu dispun de sumele necesare pentru susținerea indemnizației de 75% prevăzută de stat pentru angajații al căror contract de muncă a fost suspendat temporar, iar 31 la sută dintre respondenți consideră este o procedură laborioasă și de lungă durată.

În plus, 29,90 la sută dintre antreprenori consideră că măsurile nu sunt adaptate nevoilor firmei lor, în timp ce 20,10 procente dintre intervievați nu-și desfășoară activitatea în domeniile a căror activitate a fost limitată sau suspendată de autorități.

Potrivit rezultatelor studiului, un procent 70,70% dintre antreprenori consideră necesară adoptarea și a altor măsuri, cum sunt suspendarea plății contribuțiilor sociale pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia, în timp ce 64.90% dintre respondenți sunt de părere că ar trebui suspendate ratele și dobânzile bancare şi/sau societăţi de leasing, pe o perioadă de 6 luni pentru firmele și angajații afectați de criza Covid19.

În condițiile posibilității răspunsurilor multiple în ceea ce privește aceste măsuri pe care Guvernul ar trebui să le întreprindă de acum înainte, 54 la sută dintre antreprenori consideră demnă de luat în seamă și măsura suspendării plății impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia, iar 52,10 la sută dintre cei intervievați consideră că Executivul de la București trebuie să ia în calcul suspendarea plații TVA-ului datorat, pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia.

Nu în ultimul rând, 50,30% dintre antreprenori susțin că este necesară transformarea șomajului tehnic într-o măsură ACTIVĂ de ocupare, MUNCA FLEXIBILĂ, care să presupună că deși statul susține 75% din salariu, angajatul merge la lucru în mod flexibil pentru a menține activitatea economică a companiei și societății. Totodată, 47,60% dintre respondenți spun că statul trebuie să facă investiții majore (minim 100 miliarde lei) în economie, 44,40 la sută dintre ei susțin subvenționarea utilităților pentru angajații aflați în șomaj tehnic și familiile lor, în timp ce 40,50 la sută dintre respondenți afirmă că este necesară extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevazută inițial.

Prin intermediul sondajului au fost intervievați un număr de 6.120 antreprenori, care au fost în proporţie de 62,9% microîntreprinderi, 20,2% întreprinderi mici, 11,1% întreprinderi mijlocii și 5,8% alte forme de organizare.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Afacerile româneşti care şi-au asigurat succesul pe piaţa internaţională. Europa Centrală şi de Est devine...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Imaginile în care Novak Djokovic a fost lovit cu o sticlă în cap după meci!...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Avertizare ANM: Cod galben de ploi şi vânt în mai multe judeţe
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Anunț pentru proprietarii de apartamente cu 2 camere. Decizia cu care nimeni nu e de...
Momente dramatice pentru o vedetă din România. A leșinat în avion
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...